Tim Forsberg tippar gruppspelet

Senare idag startar VM, där 32 lag ska göra upp om en världsmästartitel i fotboll. Runtom i världen riktas blickarna mot värdnationen Qatar, som redan under premiären ställs mot Ecuador i grupp A.

Under matcherna som spelas kommer vi att bevittna toppmöten, där vissa legender så som Messi, Ronaldo och Modric spås göra sina sista världsmästerskap.

Jag kommer att blogga lite om VM under den kommande tiden, och jag tänkte börja med att tippa på hur grupperna slutar och därmed vilka nationer som tar sig vidare till slutspelet.

Grupp A:
1. Nederländerna
2. Senegal
3. Ecuador
4. Qatar

Jag tror att favoriten Nederländerna kommer att slåss om gruppettan tillsammans med Afcon-vinnarna Senegal. Matchen mellan de två favoriterna kan bli avgörande för gruppens utgång. Qatar har mycket att bevisa under premiären i den första matchen mot Ecuador, men jag tror inte att det räcker hela vägen. Det förvånar mig alltså inte om värdnationen hamnar längst ner i sin grupp, men de kan gott och väl nöja sig med en tredjeplats med lite flyt.

Grupp B:
1. USA
2. England
3. Iran
4. Wales

En grupp som många kan känna som väldigt självklar, men sanningen är att gruppen inte alls är lika säker som många tror. Irans försvar har sett bra ut, då man under slutkvalet till VM endast släppt in fyra mål på 10 matcher, som eventuellt kan bli en tuff utmaning för lag med dålig anfallsform. Vid förlust för England mot Iran kommer matchen mot USA vara ännu tuffare. Wales har över lag haft en dålig eller som bäst medioker, historia inom VM, och därmed tippar jag de som bottenlag och USA som gruppetta.

Grupp C:
1. Argentina
2. Mexiko
3. Polen
4. Saudiarabien

Argentina får enligt mig en väldigt komfortabel grupp, där resterande lag i princip bara krigar om en andraplats för att stanna kvar i VM. Jag tror att Polen har möjlighet att ta sig vidare till slutspelen, men i sådana fall med extremt små marginaler. Mexiko har tagit sig vidare från gruppspelen 7 gånger på raken, till skillnad från Polen där man haft det bra mycket tuffare rent historiskt. Därför väljer jag att placera Mexiko som grupptvåa över Polen.

Grupp D:
1. Frankrike
2. Danmark
3. Australien
4. Tunisien

De regerande världsmästarna Frankrike får likt Argentina en komfortabel grupp där Danmark ser ut att vara det enda riktiga motståndet. Danskarna som slagit Frankrike i Nations League, inte en, utan två gånger, kan med viss sannolikhet bli gruppetta med lite tur. Australien och Tunisien kommer att tävla om att inte hamna sist, här krävs det att båda lagen visar att man har någonting att göra i VM överhuvudtaget.

Grupp E:
1. Spanien
2. Tyskland
3. Japan
4. Costa Rica

Giganterna Spanien och Tyskland gör upp om förstaplatsen i Grupp E, med Japan och Costa Rica som inte riktigt har någonting att förlora. Jag tror att storlagens yngre förmågor, däribland Gavi, Pedri och Moukoko kan vara avgörande. De unga spelarna har hävdat sig i sina lag, men ska nu få äntra världsscenen på riktigt. Kan det vara den moraliska boosten som vardera lagen behöver? Bra matcher mot Spanien och Tyskland bör ses som fina bonusar för både Japan och Costa Rica.

Grupp F:
1. Belgien
2. Kroatien
3. Kanada
4. Marocko

Belgiens VM-historia talar för en enkel gruppseger. Enligt mig kommer Kroatien och Kanada göra upp om en andraplats och en chans att ta sig vidare. Förlusten mot Frankrike i VM 2018 lever säkerligen vidare hos kroaterna, och med Luka Modrićs troligen sista VM är det svårt att tro att de inte kommer att hålla tillbaka någonting. Marocko tippar jag som bottenlaget i gruppen, då jag har svårt att tro att det laget har förmågan att röra till det nog mycket för något av de resterande lagen.

Grupp G:
1. Brasilien
2. Serbien
3. Schweiz
4. Kamerun

Brasilien, åh du vackra land! Ett lag som över lag varit dominanta i VM rent historiskt sett, och som bör glida igenom sin grupp utan några problem alls. Mitrović kommer förstås vara avgörande för Serbien och deras utgång i gruppen, som mycket väl kan vara en andraplats. Kamerun har också historik i VM, men frågan är om det räcker hela vägen mot schweizarna.

Grupp H:
1. Portugal
2. Ghana
3. Uruguay
4. Sydkorea

En relativt jämn grupp om man exkluderar Portugal. Ronaldo, Cancelo och Bernardo Silva förväntas att skina genom gruppen för Portugals framgångar, men kan Ronaldos senaste utspel och ålder sätta käppar i hjulet? Ghana eller Uruguay slåss om andraplatsen i gruppen och det kan faktiskt gå hur som helst. Darwin Núñez och Luis Suárez är nyckelspelare för Uruguay. Ghana kommer att vilja ge igen mot Uruguay för VM 2010, och en bra start mot Portugal i den första gruppspelsmatchen kan låta dem att göra just det. Sydkoreas hopp lever fortfarande då man nyligen bekräftade att Son inkluderas i Sydkoreas trupp, trots en ruggig skada i Champions League-matchen mot Marseille. Men utan honom är en bottenplacering enligt mig, självklar.

/Tim Forsberg från @sportintervjuer