Blogginlägg: Skillnader i kvalitén på ungdomsfotbollen runtom i Sverige

Det är känt sedan länge att ungdomsfotbollen i Sverige ligger efter, jämfört med andra europeiska länder.

Visst har vi lyckats producera unga talanger som gjort (och gör!) karriär ute i världen, där bland annat Dejan Kulusevski är ett av de hetare namnen just nu. Han sprungen från ”Talangfabriken” BP, som är kända för att bland annat ha fostrat duktiga fotbollsspelare i olika årskullar, exempelvis P98-1 och P06-1. Men så här ser det inte ut i hela landet.

Man behöver zooma ut på världskartan för att märka skillnader i kvalitén inom ungdomsfotbollen, det räcker med att bara kolla i Sverige. Tar man en titt på resultaten för P17-Allsvenskan 2021 är det tydligt att södra Sverige toppar listan, med ett enda undantag – GIF Sundsvall.

Utöver GIF Sundsvall är det Stockholmslagen AIK, Djurgården, BP och Hammarby som ligger i topp 5. Dessa klubbar är även certifierade fem- och fyrstjärniga akademier, synat av Svensk Elitfotboll (SEF), på följande kriterier:

A: Värdegrund och mål med akademin
B: Spelarutbildning
C: Ledarorganisation
D: Faciliteter
E: Skolsamverkan
F: Samarbete med andra klubbar
G: Sportsliga resultat av Akademin

Läs mer om akademicertifiering:

Vad ligger bakom skillnaden?
Bakom skillnaderna mellan Sveriges fotbollslag runtom i landet ligger bland annat fotbollskultur, invånarantal och resurser som faktorer.

I Stockholm håller var och varannan ungdom troligtvis på exempelvis AIK, Djurgården eller Hammarby, med en dröm om att någon gång platsa i en av akademilagen. Längre upp i Sverige är fotbollen inte alls en lika stor prioritet på samma sätt som exempelvis hockeyn är. Där håller man kanske på Skellefteå AIK och Luleå, inte AIK och DIF.

Det är också självklart att städernas invånarantal också är en del. I en stad där det finns många invånare finns förstås också ett större behov av ett bredare föreningsliv som kräver mer resurser och noggrannhet. Det finns förstås undantag, speciellt sett till individnivå. Majoriteten av P06-landslaget är från södra Sverige med några få inslag från norr, exempelvis GIF Sundsvall och IFK Luleå.