Blogginlägg: Q&A med Philip O’Connor inför damernas CL-Final

Den 16 maj 2021 så spelas damernas Champions League final mellan Chelsea och Barcelona. Vi på fotbollslivet.se har fått intervjua fotbollsexperten Philip O´Connor som ger oss sina tankar inför finalen.

Vilka kommer bli Chelseas nyckelspelare?
-Onekligen Fran Kirby. För lite mer än ett år sedan hade hon en infektion kring hjärtat och det var inte alls säkert att hon skulle få återuppta karriären. Lyckligtvis frisknade hon till och gjorde comeback – och SOM hon gjorde det! Hon gjorde hela 16 mål i WSL (karriärbäst för henne) och hennes samspel med Sam Kerr har varit helt fantastiskt. Men det som är hennes största kvalité är att hon är anpassningsbar – oavsett vilka av Chelseas stjärnor som finns med på planen så kan hon alltid hitta en fri yta. När Pernille Harder spelar släpper Kirby vänsterkanten och söker sig inåt, när Beth England spelar söker hon sig ut till kanterna. En sällsynt intelligent och skicklig spelare som för mig har varit Europas vassaste i år.

Vilka är Barcelonas nyckelspelare?
-Det självklara svaret är anfallaren Jennifer Hermoso som har gjort 37 mål på 33 matcher för Barca, så då väljer jag norskan Caroline Graham Hansen istället!
Caro är likt Kirby en fruktansvärt intelligent spelare. Hon är fysiskt stark och besitter en touch och teknik i världsklass men mest av alla så är hon en vinnarskalle, och det kommer att behövas mot Chelsea. Hon kan spela på topp men i mitt tycke är hon bäst ute på en kant – och i klubblaget helst till höger där hon kan kombinera och skapa lägen för Hermoso. Bröt igenom som väldigt ung men ändå tror inte jag att hon har nått sin fulla potential än – det skulle absolut inte förvåna mig om hon får ett stort ansvar anfallsmässigt mot Chelsea.

Vad talar för en Chelsea vinst?
-Chelsea har nog aldrig varit så sammansvetsade som de är just nu. Coach Emma Hayes har varit helt briljant i år, trots en stor trupp med världsstjärnor på bänken var och varannan vecka. Deras anfall med Kerr, Ji So-yun, Kirby, England, Harder, Guro Reiten, Erin Cuthbert och NIamh Charles är helt makalöst brett – och Hayes är väldigt skicklig på att kombinera dem båda innan och under en match.
Sen är det helt avgörande för Chelsea att kaptenen och mittbacken Magdalena Eriksson är med – hon missade några matcher nyligen med en skada och då såg försvaret riktigt darrigt ut.

Vad talar för en Barcelona vinst?
-Erfarenhet. Barca har varit här förut, även om de fick stryk av Lyon i finalen 2019, och många av de som spelade den matchen kommer att vara med nu på söndag. De är också ett riktigt sammansvetsat gäng som är mycket svårslagna. Deras passningsspel är väldigt förankrad i klubbens historia och de är inte rädda för någon motståndare. Får de igång det passningsspelet så kan Chelsea få det riktigt jobbigt.

Vilka tror du kommer vinna?
-Jag tror att den här matchen har allt som krävs för att bli en riktig klassiker och något säger mig att Chelsea kommer att gå därifrån med bucklan. De har en oerhört bred trupp och ett gränslöst självförtroende just nu. Barca är ju ett av världens bästa lag just nu men Chelsea är snäppet vassare – med detta sagt så är det ändå väldigt jämnt och den som vinner den här matchen kan med all rätt kalla sig för Europas – ja, världens – bästa lag sent på söndag kväll.