Blogginlägg: Piteå Summer Games 2022

Efter två års uppehåll har en av Sveriges största fotbollsturneringar, Piteå Summer Games, äntligen kunnat genomföras igen. Piteå kunde mellan 1–3 juli, välkomna drygt 600 lag från 13 olika länder till någonting som nu i efterhand kan beskrivas som en folkfest. Fotbollslivet.se har kunnat följa turneringen under helgen som gått, och nu är det er tur att få ta del av arrangemanget!

Invigningsparaden
Klockan är strax innan 8, men luften är fortfarande sommarvarm och solen visar inga som helst tecken på att gå ner. En liten bit utanför stadskärnan står en stor folkmassa med spelare och ledare. Vissa har rest från andra sidan jorden, men alla har ett och samma mål – att spela fotboll. Nationsflaggor i olika färger pryder folkmassan. Så snart som underhållningsbandet spelat sin sista låt så börjar man räkna ner från 10. Alla gör sig redo. På 1 börjar hela folkmassan röra på sig, de ska in till centrum. På sidorna av vägen står människor och tar kort, vinkar och hejar på – vi som går paraden står verkligen i rampljuset. I ledet pågår en liten, intensiv kamp, om vilket lag som kan låta allra högst. Väl framme i stan så ekar ropen, staden kommer till liv. På balkonger, på tak (!) och lite överallt står människor som vill se den mäktiga invigningen. Nu har helgen börjat, på riktigt.

Lugnet före… stormen?
Trots att själva turneringen började den 1 juli hade vissa utländska lag redan hunnit anlända – och dessutom spelat träningsmatcher. Ett av lagen som kom redan under veckan var det tyska pojkar-12 laget FC Rheinsüd Köln, som under onsdagskvällen fick möta Piteå IF inför publik. En match där inget av lagen höll tillbaka. Dagen därpå fick tyskarna även möta Peru, en match där lagens olika spelstilar blev uppenbara. Ett till synes offensivt spelande Tyskland fick möta ett snabbt och tekniskt Peru, ännu en spännande match innan allting började på riktigt.

Matchdays!
Under dagarna som gått har 1586 matcher spelats, på olika planer runtom i Piteå. Lag från hela världen har tagit sig till staden för att spela fotboll, visa upp sig själva och för att representera sitt lag. En fantastisk fotbollsfest som alla bör ta del av minst en gång i sitt liv. Av alla nästan 1600 matcherna som spelats kan vi förstås inte rapportera om alla, men det finns förstås intressanta lag och nationer som väckt intresse. Vi kommer att försöka släppa några intervjuer från spelare i Sverige, och kanske till och med några från något utländskt lag. Håll utkik!

/Tim