Blogginlägg: Piteå Summer Games 2022 Del 2

Detta är den andra delen av serien om Piteå Summer Games. I årets upplaga deltog bland annat Karlbergs BK med ett lag i pojkar 15-klassen. Jag har fått intervjua huvudtränare Martin om deras förberedelser, resa genom turneringen och slutligen matchen mot mexikanska Intercups MX.

Piteå Summer Games är en av världens största fotbollsturneringar, där lag från hela världen är med och spelar boll. Hur har ni i Karlbergs BK förberett och taggat inför helgen?
– Uppladdningen för turneringen var egentligen inget speciellt, men våra spelare var väldigt taggade redan innan vi klev på tåget upp och hade verkligen sett fram emot att få åka tillsammans på turnering. Eftersom laget är relativt nybildat så fanns det en längtan hos spelarna att lära känna varandra bättre, få umgås mer tätt inpå varandra och spela fotboll tillsammans.
Hur vi som lag förberedde oss inför helgen, var att vi fortsatte med träningar även efter vårsäsongen var slut. Vi försökte även hitta gräsplaner att genomföra träningar på då vi visste att flera matcher kunde spelas på det underlaget. Som Stockholmslag är man inte så van vid det och vi såg det som en utmaning. Vi åkte dessutom upp en dag tidigare för att genomföra en träning uppe i Piteå innan turneringen drogs igång.

I er grupp ställdes ni mot två norska och ett svenskt lag, vad hade ni för förväntningar inför gruppspelen? Är detta lag ni hört talas om tidigare?
– Våra förväntningar inför gruppspelet var att vi skulle möta tre väldigt duktiga lag, men att vi såklart siktade på att vinna alla våra matcher.
Jag skulle inte säga att vi visste så där jättemycket om något av lagen vi ställdes mot. Däremot så hade vi hört talas om Bodö Glimt som förening sedan tidigare genom deras seniorlag som spelade Conference League. Dessutom så var det många när vi kom upp till Piteå som pratade väldigt gott om deras ungdomslag, så den matchen var något som vi förväntade oss skulle bli en ordentlig utmaning.

Efter gruppspelen kvalificerade KB sig för slutspel, där ni vann mot Öjeby IF i åttondelsfinalen. Vad har ni för tankar kring matchen såhär i efterhand?
– Eftersom vi vann gruppen och hade spelat två väldigt bra matcher tätt inpå åttondelsfinalen så var spelarna fyllda med självförtroende. Jag hade också en bra känsla i kroppen innan matchen, och spelar vi som vi gjort tidigare så kommer vi ha goda chanser att ta oss vidare.
Vi hade svårt till en början av matchen att hantera gräsplanen, men vi växte oss in och spelade bättre ju längre matchen pågick. Efter matchen så var det en känsla av att vi kunde gjort saker bättre, men att vinna var det målet som vi hade och efter förutsättningarna så gör vi det på ett ganska tryggt sätt även fast Öjeby IF får in en reducering i sista minuten, men som upplevelse så var det väldigt roligt att få möta ett lag som ligger i Piteå då det drog dit en hel del människor, även fast de inte höll på oss så visar det på ett stort engagemang hos piteåborna.

I kvartsfinalen ställdes ni mot Intercups MX, ett mexikanskt lag som gått obesegrade genom sin grupp. Hur var det att möta Intercups MX, tankar kring matchen som varit?
– Denna match kunde vi redan räkna med att den skulle bli otroligt tuff då vi visste att Intercups MX inte hade släppt in ett mål på hela turneringen. Men med det sagt så trodde vi verkligen på att vi skulle kunna vinna även denna match. I första halvlek så tryckte vi verkligen tillbaka dem gång på gång, skapade flera lägen som bara ska vara mål. Det kändes verkligen som att vi var det laget som var absolut mest påkopplat. Tyvärr så straffar det sig att inte sätta sina chanser och när de gjorde 1–0 egentligen från ingenstans så gick luften ur. Vi fick svårare att skapa chanser och när vi försökte forcera in en kvittering så fick vi 2–0 i baken.
Men som match så gör vi en helt okej insats mot ett väldigt duktigt lag och även fast vi tyckte att det var otroligt tråkigt så var det bara att gratulera Intercups MX till avancemanget.
Spelarna och även vi ledare tyckte att erfarenheten av att möta andra fotbollskulturer var både roligt och givande. Alla matcher där man möter lag som man i vanliga fall inte får möta är en extra upplevelse som vi kommer att ta med oss i framtiden.

Slutligen, har du något slutord om hela turneringen och arrangemanget? Skulle ni vilja återkomma nästa år?
– Hela cupen var fantastisk! Allt från det praktiska som att ta sig till och från matcherna, till att man får möta så många nya lag. Alla spelare hade också en väldigt bra upplevelse så det var absolut en turnering att rekommendera för andra lag. För vår del så kommer vi nog att försöka resa till andra ställen, det beror främst på att vi gärna vill söka turneringar som vi inte spelat sedan tidigare.

 Vi tackar Martin tillsammans med resterande tränare och spelare för intervjun och insatsen i Piteå Summer Games. Nästa intervju görs med en spelare från Intercups MX, laget som slog ut Karlbergs BK i kvartsfinalen.

 /Tim Forsberg @Sportintervjuer