Blogginlägg: De 3 bästa målvakterna under EM 2020 hittills

Vår nye skribent Niclas Barglik Michalak berättar om vilka han tycker varit de tre bästa målvakterna hittills i årets EM.

3. Tomáš Vaclik
Den Tjeckiske målvakten kom in i turneringen med att bara ha spelat fem matcher under La Liga säsongen 2020/2021. Efter att ha varit nummer två bakom Yassine Bounou. Mot Skottland i Tjeckiens öppningsmatch så startade Vaclik och var en av nyckelspelarna till deras tre poäng. Han kammade hem hela fyra räddningar och en hållen nolla. Sättet han kommer in i turneringen med det självförtroendet trots att han inte fått ordentligt med speltid under året är imponerande.

Vaclik har en fin högerfot och har än så länge genom turneringen slagit hela 110 passningar som kommit rätt till en medspelare. Det är i genomsnitt 27,5/match.

Vidare ut ur gruppen i första slutspelsmatchen möter Tjeckien Nederländerna som många hade tippat att gå långt. Nederländerna som vunnit alla sina matcher i gruppen och gjort hela åtta mål skulle vara en tuff motståndare. Vaclik var under första halvlek under stor press av den offensiva kvalitén i Holland. Genom att hjälpa och kommunicera med sitt försvar så höll de ihop kompakt och hade 0-0 till halvtid. Matchen slutar 2-0 till Tjeckien och de har slagit ut Nederländerna. Vaclik gör en bra match igenom och styr och ställer sitt försvar i 90 minuter. Som ett kollektiv håller de nollan och ger inte Nederländerna ett enda skott på mål.

Enligt mig borde många klubbar kolla på 32-åringen, han har många år kvar i tanken och en andramålvakt är han inte. Med ett värde på runt 4 miljoner står han just nu utan kontrakt. En målvakt av hans kvalité ska enligt mig spela i en toppklubb till hösten.

Jag gillar Vacliks spelstil, väldigt traditionell och säker i det han gör och fåtal misstag sker när han behöver agera. Fram till kvartsfinalen har han nio räddningar och endast två insläppta mål och möter Danmark i nästa omgång. Med detta tycker jag han är på en välförtjänt och stabil tredjeplats.

2. Thibaut Courtois
Till skillnad från Vaclik så kommer Courtois in till EM med ett fint facit från La Liga säsongen 2020/2021. Med ett självförtroende på topp kommer han och hans Belgien in i öppningsmatchen mot Ryssland och dominerar totalt. Av det jag såg från Courtois så är det mer likt den Courtois i Chelsea. En lugn och sansad målvakt som är dominant i luftrummet med sina hela 199 cm. Belgien vinner komfortabelt med 3-0.

Mot Danmark var det en annan saga, första halvlek hade Courtois mycket att göra och förutom de enda målet Danmark gör via Poulsen gör så räddar Courtois allt. Han visar sin dominans och styr och ställer sitt försvar som är under mycket press i första halvlek. Courtois får saker att se väldigt lätt ut, sådana skott som många andra hade haft problem med fångar han. Definitivt något som vi såg under VM 2018 då ha vann Guldhandsken.

Belgien går vidare ut ur gruppen med full pott och bara ett insläppt mål. I åttondel ställdes de mot de regerande mästarna, Portugal. Courtois spelade enligt mig en nyckelroll här, med all den offensiva kvalitén Portugal hade så behövde han vara på topp, och det var han. Belgien var under press under större delen av matchen men Courtois visade än en gång sitt lugn och kammade hem fyra räddningar. Sen visar Courtois något ingen trodde han kunde, den där lilla finessen som många inte trodde han hade. Skottfintar Ronaldo och enligt mig skapar han Belgiens mål. Efter finten, sätter han en perfekt boll på Lukakus bröst som spelar till De Bruyne, bollen hittar Thorgan Hazard och resten är historia.

Många pratar om Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku och Thomas Meunier för Belgien, men Courtois har ännu en gång visat varför han är en av de bästa målvakterna i världen.

Med sina tio räddningar och tre hållna nollor och en fantastisk passningsprocent på 81% så är han utan tvekan på en andra plats. Vi får se vad han har och ge i resten av slutspelet.

1. Jordan Pickford
Jag tror många borde börja ge den här mannen lite mer respekt. Enligt mig så hade inte England varit så bra som de är utan Jordan Pickford. Han är utan tvekan den bästa målvakten i turneringen med fötterna och han gör det både med höger och vänster. Pickfords spelförståelse och syn för spelet är extraordinär, han ser passningar som många inte ser. Det är möjligheter som verkligen kan leda till farliga lägen.

Redan i första matchen mot Kroatien såg vi hans kvalité med både sina utsparkar och räddningar. Men något jag alltid har beundrat med Pickford är hans passion för sporten, hur han skriker och styr och ställer och hjälper sin backlinjen. Hans sylvassa vänsterfot fann Sterling och Foden flera gånger bakom Kroatiens backlinje som skapade farliga lägen. Pickford och England vinner 1-0 och jag var redan efter första matchen imponerad av Evertonmålvakten.

Genom gruppen fortsätter Pickford att prestera. Håller fortsatta nollor mot Tjeckien och Skottland. England avancerar vidare med sju poäng och ställer sig i åttondelen mot en historisk rival, Tyskland. WOW, det var vad jag tyckte om Pickfords insats. Varje aktion han hade i den matchen gjorde han rätt. Vare sig det var skott från Havertz eller Kimmich så klarade han de proven briljant. Även i denna matchen är hans vänsterfot felfri och hittar ytor om och om igen för sina medspelare. England vinner 2-0 och är vidare med två sena mål. Pickford och hans försvar ska ha en stor eloge för deras insats och att de inte släppt in ett enda mål fram till kvartsfinalen. Pickford har gjort sju räddningar och har slagit 127 passningar till sina medspelare vilket är en absurd siffra.

Enligt mig är Jordan Pickford rätt självklar till den första plats och jag är väldigt intresserad på att se vad han har att erbjuda i kvartsfinalen mot Ukraina i Rom.

Detta är enligt mig de tre bästa målvakterna i EM(fram till kvartsfinalen). Även värt att nämna målvakter som Yann Sommer, Kasper Schmeichel; Robin Olsen, Lukas Hradecky, Gianluigi Donnarumma och Heorhii Bushchan som även dessa alla presterat bra.

Låt oss se vad målvakterna har att erbjuda i resten av turneringen!

/Niclas Barglik Michalak