Berkay Gürcan född 2007 var på provspel i England

Vi på Fotbollslivet.se har intervjuat vår ambassadör Berkay Gürcan född 2007 som för några veckor sedan var och besökte Sheffield United i England för ett provspel.

Du var i England och Sheffield United för provspel, hur gick det?
-Det var en väldigt stor upplevelse för mig och det var en fantastisk bra och rolig vecka i England. Det var roligt att få uppleva hur en professionell fotbollsspelare har det under en heldag på anläggningen, för att jag tränade med P18 och alla i truppen är kontrakterade. Vissa av spelarna roterar även med A laget så de gjorde min träningsvecka här ännu bättre och roligare. Träningsveckan gick fantastiskt bra för mig trots att jag är 3 år yngre än de andra.

Vad lärde du dig där under dem dagarna du var där?
-Jag har lärt mig att leva som en professionell fotbollsspelare. Klubben har flera olika tränare som ansvarade för olika saker. Jag fick bland annat en privattränare som gav mig två olika scheman om kost och träning. En handlade om vad och hur mycket jag behövde äta och vilken tid jag behövde äta. Det andra schemat handlade om individuella övningar som jag behövde göra under tiden jag inte var på anläggningen. Alla spelare har olika beroende på vad man individuellt behöver förbättra utan boll. Jag har dessutom lärt mig att ta del och vara aktiv i sociala sammanhang med människor från andra länder och med det har jag även blivit bättre på engelska. På fotbollsplanen har jag lärt mig mycket i den taktiska biten och vad jag behöver göra både med och utan boll för att göra mitt lag så bra som möjligt.

Hur mycket skiljer det sig från Sverige?
-Jag skulle säga att det finns ganska många skillnader. Den mest intressanta är nog hur spelarnas vardag ser ut i P18 truppen. I Sverige så går man i skolan hela dagen och därefter har man träning på kvällen och match under helgen. I England så spenderar spelarna sina dagar på anläggningen, där de tränar, äter, går i skolan och sedan åker hem på kvällen. Spelarna är anställda av klubben och det blir ungefär som en arbetsdag för dem. Sedan skulle jag även säga att fokuset, viljan och professionalismen på träningarna är på en mycket högre nivå i Sheffield United. På träningarna så var det inte tyst på planen en enda gång, tempot var så snabbt att man knappt kunde se bollen och de var sällan man gjorde misstag.

Vad kommer du ta med dig hem till ditt lag?
-Det jag kommer ta med mig till mitt lag är att tempot blir högt och intensivt som möjligt för att vi individuellt och som lag ska bli så bra som det bara går. Kosten och sömnen till inställningen som är en av de viktigaste egenskaper man behöver som fotbollsspelare och för att lyckas.

Vad är ditt bästa minne från veckan?
-Det blir nog mitt hattrick jag gjorde på 4 min i ett väldigt intensivt 11v11 matchspel under måndagsträningen. Ett annat minne är att jag även fick veta om att jag är den yngsta spelaren till att bli inbjuden för ett provspel till klubben från ett annat land.