Bella Axelsson på provspel i England

Bella Axelsson född 2007 var för några veckor sedan och provspelade med engelska Aston Villa. Hon berättar mer om den upplevelsen.

Du var i England och Aston Villa för provspel, hur var det?
-Att få möjlighet att åka till England och att besöka Aston Villa var fantastiskt roligt men också väldigt nervöst, minst sagt. Mestadels spelade jag med deras reservlag och jag tränade samtliga dagar utom en då jag istället fick följa med laget till deras bortamatch mot Brighton vilket var väldigt lärorikt. Hade också en del interaktion med representanter från deras A-lag och det märktes verkligen hur mycket Aston Villa satsar på damfotboll, så väldigt imponerande.

Vad lärde du dig där under dem dagarna du var där?
-Jag lärde mig jättemycket, både på och utanför planen. Exempelvis hade jag flera möten med min agent om hur en eventuell framtid i England skulle kunna se ut, även med tanke på skola och min vanliga utbildning. Och därutöver självklart mycket på fotbollsplanen också, inte minst under de individuella träningspassen jag hade med en av Aston Villas tränare.

Hur mycket skiljer det sig från Sverige?
-Det är en stor skillnad de resurser som engelska PL-lag verkar ha. I Aston Villa delar damerna och herrarna på träningsfaciliteterna vilket i praktiken innebar att det verkade finnas hur mycket resurser som helst i engelska PL-klubbar (stort antal extremt välskötta gräsplaner, stort antal konstgräsplaner, en egen inomhushall med konstgräs vid dåligt väder, flera olika gym, egna restauranger, mm). Spelmässigt var det också skillnad – intensiteten var otroligt hög och de spelade också väldigt fysiskt trots att de flesta spelarna faktiskt inte var speciellt storvuxna. Slutligen spelar och tränar de nästan enbart på naturgräs vilket jag personligen tycker är rätt svårt, inte minst så här års när det kan vara rätt halt och lite lerigt, om jag får möjlighet att åka dit igen kommer jag behöva andra typer av dubbskor än de jag brukar köra med nu, helt klart!

Vad tar du ta med dig hem till ditt lag?
-Det jag tar med mig hem till Enskede är nog erfarenheten generellt och insikten om hur hårt man behöver jobba för att lyckas, både som individ och lag. I Aston Villa körde de mycket fys även under pågående säsong vilket jag själv planerar att börja göra mer här hemma också.

Slutligen vill jag be att få tacka Enskede så mycket också som gav sitt medgivande till att jag åkte till England en vecka mitt under pågående försäsong. Det var verkligen uppskattat så stort tack!