Att tänka på när man utvecklar en fotbollsfilosofi för ett ungdomslag

Om du vill bli den bästa fotbollstränaren du kan vara måste du ha en tydlig filosofi. Detta kommer att hjälpa dig att kommunicera dina idéer tydligare och låta dina spelare förstå vad du begär av dem.

Vi har tipsen som hjälper dig att nå ditt mål!

Tänk långsiktigt
Innan du börjar formulera din filosofi måste du tänka långsiktigt. En filosofi är inte bara ett sätt att vinna nästa match eller cup. Det är något som borde ha en långsiktig effekt. Tänk på framtiden och vad du skulle vilja få ut av din tid som fotbollstränare. Detta bör hjälpa dig att formulera din filosofi och få bästa resultat.

Bestäm dig för en spelstil
Varje bra tränare har en viss spelstil de föredrar såsom Jurgen Klopp, Jose Mourinho, Zidane mfl. Det är viktigt för en tränare att bestämma hur man vill att deras lag ska spela fotboll. Vill du utveckla ett lag som spelar tiki taka eller ett lag som slår långt? Kanske strävar du efter att bygga ett lag där varje spelare spelar på ett sätt som passar dem?
Vilken spelstil du än väljer, bör dina spelare förstå vilken stil du letar efter på planen. Den behöver med andra ord vara tydlig.

Anpassa den
När du väl har etablerat en grundläggande filosofi är det dags att ge dessa ideèr några justeringar. Varje lag är olika, så din filosofi kan behöva vara annorlunda beroende på specifika omständigheter. Tänk på dina spelare, resurser och motståndare och gör sedan några lämpliga justeringar.

Skriv ner din fotbollsfilosofi
När du har tänkt på din filosofi ett litet tag är det dags att skriva ner saker. Att skriva ner saker hjälper på flera sätt. För det första hjälper det dig att få en fast uppfattning om din filosofi och låter dig påminna dig själv om dina vägledande principer. Att sätta din filosofi i skriftlig form kan också hjälpa spelarna att förstå dina förväntningar.

Var flexibel
Bara för att du har skrivit ner dina idéer betyder det inte att det är hugget i sten. Även efter att du har bestämt dig för en filosofi, borde du vara öppen för förändring och förbättring. Flexibilitet hjälper dig att bli den bästa tränaren du kan vara. Om något inte fungerar, ändra det. Låt din filosofi vara en ledstjärna snarare än något stelt och begränsande.