Argentina vinner sitt tredje VM i en episk final

Det var meningen att Messi och Argentina skulle lyfta VM bucklan efter lång väntan. Messi stod för två mål och Mbappe stod för tre mål efter en tung duell i vad som ses som den bästa finalen av alla tider.

Finalen i VM 2022 spelades mellan Argentina och Frankrike där det har framförts spekulationer kring om denna final inte är den bästa av alla tider. Rubrikerna innan matchen var Messi mot Mbappe och spelarna levererade prestationer av absolut världsklass. I den första halvleken var Argentina totalt dominanta. Frankrike hade svårt att få till något riktigt spel och världsstjärnan Mbappe kom inte in i matchen. Messi gjorde 1-0 på straff efter att Ousmane Dembele fällt Di Maria i boxen. Kort därpå gjorde Di Maria mål på en snabb kontring och Argentina var i ett guldläge.

Andra halvleken startade och matchen var fortfarande i Argentinas ägo fram till den 82 minuten då domaren blåste straff till fransmännen. Mbappe klev fram o satte dit bollen i nät. Två minuter därefter gjorde Mbappe ett klassmål och Frankrike hämtade upp ett 2-0 underläge till 2-2. Argentina var efter detta skakade och matchen kunde slutat hursomhelst då Frankrike hade ett par lägen att avgöra.

Matchen gick till förlängning och det var två lag som var slutkörda men som ändå gick för vinsten. I den 108 matchminuten gör Messi sitt andra mål i matchen. Många trodde att segern var given men Frankrike fick kort därefter en straff efter hands på högerbacken Montiel. Mbappe klev återigen fram för att skjuta sitt Frankrike till straffläggning. Han sköt säkert in bollen i mål. I detta skede stod det 3-3 och matchen gick till straffar för att avgöra vem som skulle ta hem VM-guldet. I straffläggningen var det klasskillnad där Frankrike missade två av sina straffar genom Kingsley Coman och Tchouameni. Argentina var säkra från straffpunkten och satte alla sina fyra straffar. Straffläggningen slutade 4-2 och Argentina blev mästare.

Messi fick äntligen vinna det efterlängtade VM-guldet som skulle kröna hans mäktiga karriär över 20 år. Diskussionen mellan vem som är bäst mellan Cristiano Ronaldo och Messi stängdes då många pekar på att Messi har ett VM-guld medans Ronaldo inte har det. Messi och argentinarna ska på en två veckors semester för att fira vilket kommer innebära att Messi missar två matcher för PSG. Stjärnan kommer däremot vara spelklar till den hyperviktiga åttondelsfinalen mot Bayern München i Champions Leauge.

 /Noel Alfredsson