AIK flickakademi

Vi på Fotbollslivet.se kommer i en artikelserie på fyra delar att berätta mer om Stockholmsklubbarnas flickakademier i Damallsvenskan. Ni som läsare kommer få ta del av klubbarnas filosofi, arbetssätt och intervjuer med respektive klubbs akademichefer.

Den tredje delen i denna serie blir om AIK och deras akademichef Herish Sadi berättar mer om deras verksamhet.

Från vilken ålder startar ni er akademiverksamhet och varför den åldern?
-AIK startar sin akademi vid 13 års ålder. Det har varit ett strategiskt beslut som ska gynna människorna i klubben på både kort och lång sikt. Grundtanken är att värna om barn och ungdomars välmående, erbjuda en verksamhet med så många som möjligt, så länge som möjligt och med så bra tränare och träningsverksamhet som möjligt.

AIK har stöttat detta genom att anordna interna utbildningar, Forum Skytteholm, Forum Karlberg, fotbollförbundets utbildningar, samt ökade resurser i verksamheten från av AIK centralt engagerade personer.

I de yngre åldrarna kompletteras de ordinarie lagträningarna med extraträningar med AIK:s välutbildade tränare. Syftet är att de pojkar och flickor som har intresse, drivkraft och inre motivation ska ges maximala möjligheter att uppnå sina mål och drömmar som kan leda till en karriär som professionell fotbollsspelare samtidigt som de som barn är schyssta kompisar och som vuxna blir goda samhällsmedborgare.

Vad är er strategi, filosofi och hur vill ni spela fotboll?
-Strategin är kopplad till visionen för AIK, att bli Nordens ledande förening, hur man än mäter! Detta leds och drivs främst av vår kompetenta personal ute på planen men även i ledningen som gör ett fantastiskt arbete med att ge oss dem bästa förutsättningarna för att lyckas.

Smokinglir med skruvdobb sammanfattar bäst hur vi vill spela fotboll. Det är finess, det är lurigt men vi är redo att knyta näven i fickan om det behövs.

Har verksamheten en egen anläggning som ni utgår ifrån?
-AIK:s Flickakademi har idag en helt egen anläggning som är kopplad till Skytteholms IP. Den nya anläggningen ger oss unika möjligheter som tidigare inte funnits i form av konferensrum, medicavdelning, analysrum, egna omklädningsrum och arbetsplatser för alla tränare. Det är ett tydligt steg i satsningen på Dam och flickfotbollen från föreningens sida som ger oss alla möjligheter att följa klubbens vision.

Hur ser er medicinska avdelning ut?
-I dagsläget har vi en heltidsanställd medic som enbart fokuserar på flickakademin. Hon har även hjälp av ytterligare två medics som ansvarar för dem yngre ålderskullarna i flickakademin.Deras arbete är oerhört viktigt för att hålla våra spelare på plan och det synkas alltid med ansvarig fystränare så vi får en helhetsbild av akademin.

Analys, hur mycket använder ni er av det i träning och match och hur fungerar det i dem olika åldrarna?
-Analys är en del av det dagliga arbetet som tränare i flickakademin. Det gör vi i alla åldrarna. Det som skiljer sig åt är vad vi tittar på.

I de yngre åldrarna handlar det inte särskilt mycket om kollektiva principer utan vi fokuserar mer på andra detaljer.

I de äldre åldrarna introduceras man för andra saker som gäller mer kollektivt.

Matcher och träningar filmas varje dag för att ge tränarna och spelarna en förståelse för vad vi tränat på, hur det såg ut i praktiken, utvärderingen av det, feedback osv för att sedan repetera och göra om. Idag finns Spiideo kameror på varje plan som vi tränar på så det underlättar arbetet för tränarna.

Hur ser samarbetet ut mellan ungdomsakademin och ert A-lag?
-Vi har en uttalad strategi där vi vill att 50% av vårat damlag ska bestå av egenfostrade spelare. En del av det är att Dam och U jobbar väldigt nära och att vi bygger broar mellan oss, vi delar arbetsplatser och erfarenheter dagligen. Idag är många tränare aktiva i både Damlaget och akademin. Vi har även spelare från damlaget som arbetar som tränare.

Vad kännetecknar specifikt er akademi?
-AIK:s flickakademi är en del av AIK. Att vara en del av AIK är speciellt i sig. Att få den stöttningen och förtroende uppifrån är väldigt specifikt. Klubben jobbar för ETT AIK och där känner vi att flickakademin är inkluderad.

Vart ser ni er flickakademi om 5 år?
-Vi tävlar främst mot oss själva. Vi vill att AIK:s flickakademi fortsatt ska vara bäst i landet på det vi gör. Vi har våra strategier för att uppnå klubbens vision om att vara bäst i Norden hur man än mäter och om det är inom 5 år eller 10 år vet jag inte, men jag har en innerlig övertygelse om att AIK befinner sig på en bra plats just nu och att det vi håller på med är unikt för oss.